Răspuns :
Salut!
Răspuns:
- Perfect compus: "au decis";
- Viitor anterior: "vor fi jucat";
- Condițional-optativ, perfect: aș fi vrut, "aș fi vorbit", "ar fi înțeles"
- Conjunctiv, perfect: "să fi știut";
Explicație:
PARTICIPIUL este un mod nepredicativ care arată o acțiune trecută și terminată. Formal, verbele la participiu se termină în -t (făcut, citit, văzut, alergat etc) sau -s (mers, tuns, spus etc).
Elevii clasei noastre au decis să pregătească o piesă de teatru pe care să o pună în scenă în scop caritabil. Aș fi vrut să particip şi eu, dar nu voi fi în localitate în ziua stabilită* pentru această activitate. Să fi ştiut mai din timp, aș fi vorbit cu părinții mei să amânăm excursia plănuită* chiar în acea zi. Sunt sigur că m-ar fi înteles. Când mă voi întoarce, ei vor fi jucat deja piesa.
*** "stabilită", "plănuită" sunt adjective provenite din verbe la participiu.
Participul are strict valoare verbală când intră în alcătuirea verbelor la timpurile compuse, la diateza activă: perfect compus, conjunctiv perfect, condițional-optativ perfect, infinitiv perfect. Mai este folosit și la formarea viitorului anterior și a verbelor la diateza pasivă.
***Unele verbe că "a concede", "a discerne", a rage" nu au deloc formă de participiu.
________
Despre modurile verbelor la: https://brainly.ro/tema/548781
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!