Răspuns :
Răspuns:
Pictura franceză din sec. XVIII a fost marcată de estetica stilistică a rococoului.Stilul rocococ a fost stilul artei aristocrației și
a înaltei burghezii (societatea frivolă șidecadentă),
rococoul a apărut într-un moment în care aspectul laic se bucura de maimultă apreciere decît cel religios.
Panorama istorică:
Ne amintim!
–că în cadrul Academiei Regale de Pictură și Sculptură, care a fost fondată în 1648, se promova cultul lui Nicolas Poussin și a picturii clasice în care
desenul prevala asupra culorii. Însă așa zișii ”poussiniști” către sfîrșitul sec XVII aufost atacați de o nouă mișcare artistică ”rubensienii” (adepții culorii și creațieiflamanzilor sec XVII și a venețienilor din sec XVI). La începutul sec. XVIII rubensienii
au obținut supremație în această dispută, creînd circumstanțe favorabile pentruapariția nou stil -Rococo.Rococoul sau
rocaille (fr.) este considerat de mulți specialiști-ca o prelungirea barocului–barocul tîrziu. Acest stil a apărut și s-a dezvoltat vertiginos în Franța,iradiînd apoi în restul Europei. Rococoul face tranziția de la baroc la neoclasicism.
Intelectual această artă reprezintă o inteligență vie, dar Superficială; ea se află înopeziție cu rigorile morale ale clasicismului șicu dramatizările apăsătoare alebarocului.
De menționat!!! –nu toți artiștii din sec XVIII-lea au optat pentru esteticarococoului, ex: J.-B. S. Chardin preferă alte forme, mai realiste.
Caracteristicile Rococoului:
1)Rococoul reprezintă o artă decorativă, suportul căreia îl constituie panouriledecorative, formele și dimensiunile cărora variază după destinație.
2)Stilului îi este specific un caracter intim – cameral.
3)Temele sunt malițioase (amorale) și frivole; așa zisele serbări galante.
4)În artă se caută legeritate, la aceasta contribuie decorațiile abundente
(arabescuri, cochilii ect.), din fundal dispare arhitectura greoaie; scenele sunt plasate în mijlocul naturii.
5)Figurile sunt idealizate totdeauna tinere, cu o grație care ține dedrăgălășenie. Femeia ajunge în centrul atenției, devenin un obiect erotic.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!