Răspuns :
Titlul unei opere literare sugerează ideea centrală sau tema abordata făcând referire, printr-o expresie concentrata, la conținutul De idei și de sentimente al textului. Astfel, acesta are caracter anticipativ, facilizand interpretarea semnificațiilor operei de către cititor.
Consider că titlul poeziei " Lasă-mi toamnă " de " Ana Blandiana " sugerează ideea centrală, mesajul textului și anume dorința autorului de a nu pierde pomii verzi, cerul lin, păsări, iarba și ziua.
În primul rând, din punct de vedere structural, este un titlu sintetic fiind alcătuit la nivel morfologic dintr-un verb, un pronume și un substantiv.
La nivel sintactic titlul reprezintă o propoziție simplă care face referire la lăsarea obiectelor naturii de către toamnă.
Din punct de vedere stilistic este un titlu conotativ, expresia indicând un sens figurat și construind o personificare, în jurul căreia se construiește întregul discurs liric.
În al doilea rând, titlul este adecvat conținutului textual și susținut prin figuri de stil și imagini artistice ( epitete : " pomii verzi " , " vântul galben " , " cerul lin " ; personificări : " Uite, ochii mei ți-i dau " , " Arborii-n genunchi plângeau " , " Fulgeră-mi pe frunte mie " ).
De asemenea cuvântul " lasă-mi " se regăsește de mai multe ori în text constituind un laimotiv al poeziei.
În concluzie titlul are caracter rezumativ și sugerează semnificațiile textului, contribuind la receptarea mai ușoară a mesajului artistic de către cititor.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!