Răspuns :
Răspuns:
Modelarea formării legăturilor chimice covalente din HF și H2S
a) Formarea moleculei covalente polare de HF:
.. .. ..
H* + .F: → H *. F: sau H - F:
.. .. ..
H și F pun în comun fiecare, câte un electron necuplat; H își formează configurația stabilă de dublet și F își formează configurația stabilă de octet cu electronii necuplați puși în comun.
Legătura este covalentă (co, de la comun) polară, fiindcă atomii de H și F au afinități diferite pentru electroni. În general, electronii puși în comun se orientează spre atomul cu o mai mare afinitate pentru electroni.
În molecula de HF apar sarcini electrice parțiale: H⁺ →F⁻
b) Atomul de S cu valența II (8-nr grupei VI, din care face parte S), are nevoie de 2 electroni, pentru a-și forma configurația stabilă de octet.
Cu Hidrogenul , Sulful formează combinația covalentă H₂S, unde doi atomi de H (valența I) pun fiecare în comun 1 e necuplat cu câte 1 electron necuplat de la S:
.. .. ..
H* + . S: = H*.S:, sau H-S:
H* . .* I
H H
Am notat cu:
* =electron necuplat, de valență de la H
. =electron necuplat de valență de la F sau S.
-, sau I = legătura chimică covalentă
Explicație:
Dacă se desenează cu mâna, se observă mai bine.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Chimie. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!