Răspuns :
Răspuns:
1. Într-o zi, un șoricel îngândurat se confesează unei vrăbiuțe și îi expune admirația pe care i-o poartă, din viziunea rozătoarei reieșind asemănarea celor doi din perspectiva culorii și a mărimii, ba chiar se vedea pe el însuși coborând din pom după grăunțe, dacă printr-un miracol i-ar fi crescut și lui aripioare. Răspunsul vrăbiuței a fost unul tăios și plin de dispreț, certându-l pe bietul șoricel și afirmând faptul că el nu va putea avea niciodată abilitatea de a zbura, conturând ideea că cei doi nu sunt frați, prin urmare nu își dorește să mai audă vreodată așa ceva. Superioritatea cu care aceasta l-a tratat, a dezvăluit adevăratul caracter al păsării, lipsit de compasiune și înțelegere, având în fond deșarta mândrie.
În conchidere, ironia moralei arată zădărnicia ocarei, având în vedere egalitatea celor două ființe.
2. Propoziția este simplă, afirmativă și enunțiativă.
3. eu - parte principală; nu sunt - parte principală; sora - parte secundară; ta - parte secundară
4. Fabula este specia a genului epic, în versuri sau în proză, cu caracter alegoric, în care autorul transmite o morală prin intermediul unor personaje, plante sau lucruri personificate.
Opera literară "Vrabia și șoricelul", scrisă de Victor Eftimiu este o fabulă, deoarece prezintă următoarele trăsături specifice: tema textului o constituie satirizarea unor defecte omenești, precum mândria și răutatea, structura este specifică textul fiind constituit din două părți (prima este narativă sau întâmplarea propriu-zisă) iar a doua este morala, coordonatele spațio-temporale conferă caracter de generalitate întâmplării.
Baftă! Sper că te-am ajutat! Primesc și o coroniță?
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!