Răspuns :
Răspuns:
Succesul școlar presupune muncă susținută, conștientă, consecvență și o mentalitate de învingător. Programele școlare sunt limitate, acoperind informații de nivel mediu și de aceea lecturile suplimentare pot face diferența când vine vorba de nivelul de cunoștințe, dar nu garantează succesul.
Pe de-o parte, participarea la orele de curs este necesară, dar nu și suficientă pentru a-ți însuși anumite cunoștințe; studiul individual reprezintă cea mai importantă etapă în ceea ce privește evoluția pe un anumit palier, chiar atunci când este vorba de școală. Liceanul Eminescu "la română și la istorie era tare", completându-și informațiile de la orele de curs cu lecturi suplimentare, "de-a dreptul din cărți mai vechi- negreșit cronici" (la istorie ) și citind "literatura română câtă îi cădea în mâini". Rezultatele nu întârzie să apară, Eminescu primind "cea mai bună notă" de la profesorul de istorie Neubauer, cunoscut pentru severitatea sa.
Pe de altă parte, rigiditatea materiei școlare actuale și imposibilitatea evaluării tuturor cunoștințelor elevilor poate produce erori în evaluare, nereflectând întotdeauna valoarea reală a unui elev bun, care se pregătește suplimentar. De asemenea, cantitatea masivă de informație face aproape imposibilă "misiunea" unui elev de a excela la toate disciplinele. Acest lucru nu neagă, însă, capacitatea unei persoane într-un anumit domeniu, deoarece notele nu au valoare de destin. De exemplu, Mircea Eliade. scriitor și istoric al religiilor, om de vârf al culturii românești, cu un bagaj de cunoștințe impresionant- începând cu perioada liceului pierdea nopțile citind- relatează în "Romanul adolescentului miop" cum rămâne corigent la matematică din pur dezinterest pentru științele exacte.
În concluzie, lecturile suplimentare sunt decisive în formarea unei culturi generale. a dezvoltării cunoștințelor într-un anumit domeniu și nu garantează întotdeauna succesul școlar, întrucât materia care se studiază este restrânsă, limitată, de nivel mediu și de cele mai multe ori inutilă și are ca scop educarea maselor.
Explicație:
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!