Răspuns :
[tex]2\sqrt2+\sqrt2=3\sqrt2[/tex]
Uite de ce:
Avem primul termen al adunarii, mai exact [tex]2\sqrt2[/tex] . Observam ca in fata radicalului avem numarul 2. Acesta ne indica exact cati de [tex]\sqrt2[/tex] avem in acel numar. [tex]2\sqrt2=\sqrt2+\sqrt2[/tex]. Adica, [tex]2\sqrt2[/tex] este compus din doi de [tex]\sqrt2[/tex].
Al doilea termen este [tex]\sqrt2[/tex]. Nu avem nimic in fata, pentru ca nu ar avea sens. Acum te vei intreba: "de ce?", iar eu iti raspund. Faza este ca avem UN SINGUR radical din 2. Nu avem nevoie sa punem numarul 1 in fata radicalului. Ar fi putin absurd; pur si simplu nu avem nevoie de el. Dar, ca sa nu ne incurcam la adunare\scadere sau orice altceva, putem sa punem 1 (doar cand vedem ca avem radicalul singur si nu are niciun nr in fata lui, cum avem noi [tex]\sqrt2[/tex]). Deci, facem cum am zis si obtinem adunarea [tex]2\sqrt2+1\sqrt2[/tex], care, bineinteles, este [tex]3\sqrt2[/tex]. Cand adunam radicalii, adunam numerele din fata acestora, numerele care ii "preceda". In cazul nostru, am adunat 2 cu 1. Asta se face doar in cazul in care numerele se sub radical sunt identice.
Chiar si prin citit iti dai seama. Citim: "doi radical din doi plus radical din doi". Acelasi lucru daca punem 1 in fata: "doi radical din doi plus unu radical din doi".
Cand ai radicalul singur, inseamna ca este doar unul. Nu mai e nevoie sa punem 1 in fata.
Sper ca ai inteles. Daca ai vreo intrebare, orice, despre asta sau altceva, intreaba-ma fara ezitare.
2√2+√2=
=√2(2+1)=3√2
.......................
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!