Răspuns :
Îți voi sublinia răspunsurile corecte. Sub fiecare exercițiu vei avea explicația.
1. Laudo,-are,-avi,-atum-indicativ prezent activ pers I singular:
a)laudo
b)laudor
c)laudas
d)laudamus
În cazul verbelor, prima formă este întotdeauna indicativul prezent, persoana I, singular. A doua formă este infinitivul prezent. A treia formă este indicativul perfect, persoana I, singular. A patra formă este supinul.
2. Maneo,-ere,-si,-sum-indicativ perfect activ, pers I singular:
a)manso
b)mansit
c)mansi
Indicativul perfect (diateza activă) se formează din tema perfectului, obținută prin înlăturarea terminației de persoana I singular („i”) de la a treia formă de dicționar. În cazul de față, tema perfectului este „mans-”. La tema perfectului se adaugă desinențele specifice: „i” (pentru persoana I, singular), „isti” (pentru persoana a II-a, singular), „it” (pentru persoana a III-a singular), „imus” (pentru persoana I, plural), „istis” (pentru persoana a II-a plural), „erunt” sau „ere” (pentru persoana a III-a plural).
3. Lego,-ere,-i,-etum-indicativ viitor I activ, pers III plural:
a)legebunt
b)legent
c)legunt
d) legerunt
Viitorul I activ se formează, în cazul verbelor de conjugarea I și II prin adăugarea terminațiilor „-bo” (pers. I, sg.), „-bis” (pers. a II-a, sg.), „-bit” (pers. a III-a, sg.), „-bimus” (pers. I, pl.), „-bitis” (pers. a II-a, pl.), „-bunt” (pers. a III-a, sg.) la tema prezentului.
Tema prezentului se obține prin înlăturarea lui „ere” (în cazul conjugării a III-a) sau a lui „re” (în cazul conjugărilor I, II și IV) de la a doua formă de dicționar.
În cazul verbelor de conjugarea a III-a și a IV-a, viitorul I se formează prin adăugarea terminațiilor „-am” (pers. I, sg.), „-es” (pers a II-a, sg.), „-et” (pers. a III-a, sg.), „-emus” (pers. I, pl.), „-etis” (pers. a II-a, pl.) și „-ent” (pers a III-a, pl.) la tema prezentului. Verbul lego, -ere, -i, -etum este de conjugarea a III-a. Nu este de conjugarea a doua, unde există întotdeauna, la prima formă, e înainte de o (ex.: video, -ere, vidi, visum).
Identificarea conjugărilor:
Conjugarea I are întodeauna, la a doua formă din dicționar, „a” înainte de „re”: laudo, -are, -avi, -atum.
Conjugarea a II-a are mereu „e” înainte de „re” la a doua formă de dicționar (am dat exemplu mai sus).
Conjugarea a III-a are mereu „e” îninte de „re” la a doua formă de dicționar (am explicat mai sus cum să nu confunzi conjugarea a II-a cu conjugarea a III-a).
Conjugarea a IV-a are mereu „i” înainte de „re” la a doua formă de dicționar: audio, -ire, -ivi, -itum.
4. Audio,-ire,-ivi,-itum-indicativ mai mult ca perfect activ, pers I plural:
a)audiveram
b)audiverant
c)audiveramus
d)audimus
Mai mult ca perfectul, la diateza activă, se formează din tema perfectului (vezi cum se obține la explicația de la exercițiul 2) + terminațiile „-eram” (pers. I, sg.), „-eras” (pers a II-a, sg.), „-erat (pers. a III-a, sg.), „-eramus” (pers. I, pl.), „-eratis” (pers. a II-a, pl.), „-erant” (pers. a III-a, pl.).
5. Laudo,-are,-avi,-atum- conjunctiv prezent activ, pers I singular:
a)laudaret
b) laudet
c) laudat
d) laudetur
(Cred că ai vrut să scrii pers. a III-a, singular, pentru că nicio variantă nu este la persoana I)
(A treia formă de dicționar a lui laudare nu este laudari, ci laudavi).
Conjunctivul prezent activ se formează din tema prezentului, la care adăugăm terminațiile: „-am” (pers. I, sg.), „-as” (pers. a II-a, sg.), „-at” (pers. a III-a, sg.), „-amus” (pers. I, pl.), „-atis” (pers. a II-a, sg.), „-ant” (pers. a III-a, pl.). Totuși, în cazul conjugării I, „a”-ul din rădăcină se transformă în „e”, astfel că, în loc de „laudam” avem „laudem”.
6. Noțiunea de “patronus” este specifică:
a) economiei
b)literaturii
c)justiției
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Latina. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!