Răspuns :
Răspuns:
Cu toții cunoaștem celebra expresie „cartea bate filmul”. De fapt, aceasta nu este o expresie ci, un truism. Relația dintre carte și film a fost întotdeauna controversată, stârnind discuții comparative.
Adevărul este că un film nu va putea fi niciodată fidel cărții pentru că este imposibil să condensezi intriga complexă a unui roman în două ore de peliculă – inevitabil se va renunța la anumite intrigi secundare sau timpul alocat dezvoltării personajelor va fi diminuat considerabil. În ultimii ani, relația dintre cele două medii artistice este una mult mai armonioasă iar acest lucru se datorează nivelului calitativ înalt pe care serialele de televiziune le au în ultimul timp dar și faptului că numărul cititorilor este în scădere, iar succesul producțiilor cinematografice aduce popularitate și cărților care stau la baza acestora.
Cartea versus filmul poate fi, în anumite ipostaze, voluntare sau involuntare, imaginație versus concret, când o anumită viziune cineastă, a unui regizor capabil sau mai puțin capabil, va imprima propria imaginație și propria interpretare asupra a ceea ce a vrut să spună scriitorul.Este evident că transmiterea legăturii sinestezice, prin care scriitorul sau cineastul face legătura dintre el și public, să fie una artificială, încercând cumva să stârnească imaginația, contopind publicul cu personajele și simțirile înfățișate.
În concluzie, cinematografia, cu mici excepții, nu lasă prea mult loc răspântiilor interpretative, sensului și mesajului, alegând mai mereu calea concisă, de aceea cartea este cea mai bună alegere.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!