Răspuns :
Răspuns:
Dorul cunoaște în creația eminescina o multitudine de nuanțe stilistice ce se înscriu în tradiția creativității populare. Dorul este un din cele mai fine cristalizari ale spiritului popular constantă fundamentală asupra lumii și a vieții . Așa dupa cum atestă variantele poeziei ,, Amicul F " Eminescu optează pentru cuvântul "dor" in loc de formele inițiale "gând " și "vis " .
În cosmongia din "Scrisoarea I " "dorul " semnifică "voința de a trăi " dar și un "primum movens " al lumilor.
Dorul este proiectat în spațiul infinit
" La steaua ce a răsărit
E o cale atât de lungă
Ca mii de ani le a trebuit lumini sa ne ajungă"
"Dorul fără nume '' in poezia " Fat-frumos din tei" se preschimbă în " dor de moartea "
În poemele "Peste vârfuri" "Luceafărul" "Denonism ". Dorul și visul statuează aspirația sper " liniștea din Paradisul copilăriei sau din lumea idealului închipuită la vârsta primelor iubirii "
"Dorul" eminescian este "aspirația nemărginită deschiderea eului către osmoză cu lumea dinafară cu întreaga fire care i condiționează nu numai deplinătatea dar chiar și fiintarea ca atare "
Sper că te am ajutat!:)
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!