Răspuns :
Respirația este procesul prin care organismele gazele de schimb între lor celulele corpului și mediul înconjurător. De la bacterii procariote și archaeans la eucariote protiste , fungi , plante și animale , toate organismele vii sunt supuse respirație. Respirația se poate referi la oricare dintre cele trei elemente ale procesului.
În primul rând , respirația se poate referi la respirația externă sau procesul de respirație (inhalare și expirația), numit ventilație. În al doilea rând , respirația se poate referi la respirația internă, care este difuzia gazelor între fluidele corpului ( de sânge și lichidul interstițial) și țesuturi . În cele din urmă , respirația se poate referi la procesele metabolice de transformare a energiei stocate în molecule biologice pentru energie utilizabilă sub formă de ATP. Acest proces poate implica consumul de oxigen și producerea de dioxid de carbon, așa cum se vede în aerob respirația celulară , sau nu poate implica consumul de oxigen, ca și în cazul respirației anaerob.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!