Răspuns :
Răspuns:
Izotopi care se găsesc (sau s-au găsit la Cernobîl):
Uraniul îmbogățit: ²³⁵U - a fost combustibilul centralei nucleare. A fost identificat în aer, în Misnk, după explozie.
¹³¹I - iodul radioactiv a fost un pericol imens deoarece produce cancer tiroidian, de aceea, chiar și în România, rudele noastre au luat pastile cu iod, pentru a nu fi afectată glanda tiroidă.
¹³⁷Cs - cel mai semnificativ radioizotop care încă mai este în acea zonă. A fost identificat în aer, în Suedia, la o zi (sau două) după explozie. Afectează întreg corpul, călătorește foarte mult și se descompune cel mai greu.
¹³⁴Cs ¹³⁶Cs - alți radioizotopi ai cesiului.
⁹⁵Zr - radioizotop care a apărut în cantități mai mari după ce s-a aruncat bor și nisip peste reactor.
⁹⁰Sr - la fel ca iodul radioactiv, stronțiul radioactiv poate provoca leucemie.
¹³³Xe - se produce în reactor, dar se eliberează dacă temperatura este suficient de mare. Înainte de explozie, reactorul a funcționat la putere înjumătățită timp de mai bine de 10 ore, fapt ce a cauzat acumularea unei cantități mari de xenon în reactor (din cauza temperaturii insuficient de mari) care nu s-a eliberat și care a inhibat reacția în timpul testului. A fost un factor care a cauzat explozia.
Alți izotopi despre care nu am prea multe informații:
⁸⁵Kr
¹³²Te
¹³³I
¹⁴⁰Ba
¹⁰³Ru, ¹⁰⁶Ru
²³⁸Pu, ²³⁹Pu, ²⁴⁰Pu, ²⁴¹Pu, ²⁴²Pu
¹⁴¹Ce, ¹⁴⁴Ce
etc.
Atunci au fost eliberați peste 100 de izotopi. Aici ai câțiva. Sper să-ți fie de ajutor.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Chimie. Sperăm că ați găsit conținutul oferit util și inspirațional. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți asistență, vă încurajăm să ne contactați. Ne-ar face plăcere să reveniți și nu uitați să ne adăugați în lista dumneavoastră de favorite!